Veroorzaakt een huisdier echt net zoveel uitstoot als een dikke auto? ‘De meeste impact zit in de voeding’

Achtergrond
De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: is een huisdier slecht voor het milieu?
Marinde van der Breggen Marinde van der Breggen
vrijdag 17 maart 2023 om 19:16
Je kunt je huisdier het beste zo min mogelijk natvoer geven, omdat de belasting daarvan hoger is dan bij droogvoer.
Je kunt je huisdier het beste zo min mogelijk natvoer geven, omdat de belasting daarvan hoger is dan bij droogvoer. beeld istock

Wie online zoekt op ‘uitstoot huisdier’ krijgt direct een emmer alarmistische koppen over zich uitgestort. ‘Huisdier veroorzaakt net zoveel CO2-uitstoot als dikke auto’, of ‘Een huisdier is net zo slecht voor het milieu als met je SUV naar Marokko’, of ‘Honden en katten laten een forse pootafdruk achter’, en zelfs ‘Wie het milieu wil sparen, zou z’n eigen huisdier op moeten eten’. Ja, een huisdier veroorzaakt CO2-uitstoot, het eet en poept immers. Maar laten we het eerst eens even in perspectief zetten.

De klimaatimpact van de 22 miljoen huisdieren die we in Nederland hebben, zit ‘m voor een groot deel in hun voeding, zegt Sanne Janssen van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. ‘De impact op het klimaat van het voer ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vanaf komende zomer zijn fabrikanten verplicht om de doppen aan de verpakking vast te maken.

Staan ze al in uw koelkast, flessen met een vastzittende dop? Waarom die dop voorlopig aan de fles blijft zitten

Bloedirritant, zo wordt de dop aan de fles door velen geclassificeerd. Maar het doel is nobel: minderen plastic in het milieu. De maatregel is onderdeel van EU-regels over single use plastics. Hoeveel levert dat op?

Een van de huidige trends is het maken van eigen cosmetica, bestaande uit natuurlijke producten. 'Maar die kunnen juist schadelijk zijn voor je huid.'

De zin en onzin van huidverzorging: 'Stop met kijken naar de ingrediënten van een product'

Een koude lepel onder je ogen om wallen tegen te gaan, warm citroenwater drinken tegen oneffenheden: sociale media staan vol met trends rondom huidverzorging. Maar let op: ‘Er is veel onzin te vinden’.

Overconsumptie, koopverslaving en financiële problemen liggen op de loer bij wie te vaak in de val van webshops trapt

Onbewust trap je steeds in verkooptrucs van webshops. Dit is hoe je je daartegen wapent

‘s Middags bespreek je op het terras welke jas je zou willen hebben, ‘s avonds zie je precies dat exemplaar in een advertentie op Instagram. Toeval? Nee. Hoe werkt e-commerce? En wat moet je weten als consument?

Je kunt je huisdier het beste zo min mogelijk natvoer geven, omdat de belasting daarvan hoger is dan bij droogvoer.

Veroorzaakt een huisdier echt net zoveel uitstoot als een dikke auto? 'De meeste impact zit in de voeding'

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: is een huisdier slecht voor het milieu?

Wereldwijd maken zo'n 25 miljoen mensen gebruik van wachtwoordmanager LastPass. I

Hoe onthoud je het beste al je wachtwoorden? 'Het is veiliger om ze in een schriftje te schrijven'

Dat het niet zo verstandig is je wachtwoorden op een excel-bestandje op je computer te zetten, weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar waar laat je ze wel nu ook een online kluis kwetsbaar blijkt te zijn?

In het studentenhuis van Jeremy van Braak (27) viel eind vorig jaar een energierekening van 2459 euro op de mat

Alles voor een lagere energierekening: Verwarming op 14 graden, minder douchen en op school studeren

In het studentenhuis van Jeremy van Braak (27) viel eind vorig jaar een energierekening van 2459 euro op de mat. ‘De verwarming stond altijd aan, dag en nacht.’