Klimaatpanel luidt noodklok. ‘Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg’

Nieuws
Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting van de stand van zaken.
Maarten Keulemans / vk
maandag 20 maart 2023 om 15:42 aangepast 17:55
Smeltwater stroomt van de Groenlandse ijskap naar de Baffin Bay nabij Pituffik.
Smeltwater stroomt van de Groenlandse ijskap naar de Baffin Bay nabij Pituffik. beeld afp/ Kerem Yücel

Den Haag

Weer een waarschuwing, weer galmende woorden. ‘Als we nu in actie komen, kunnen we nog een leefbare duurzame toekomst voor iedereen veiligstellen’, aldus Hoesung Lee, voorzitter van het VN-klimaatpanel het IPCC. ‘Als ik het hele verhaal moet samenvatten in één woord, dan is het: urgentie’, zegt klimaatwetenschapper Detlef van Vuuren (Planbureau voor de leefomgeving). ‘Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg. Eigenlijk is dit het beslissende moment.’

Het klimaatpanel van de Verenigde Naties heeft het allemaal nog maar eens opgeschreven, in een nieuw rapport: het klimaat verandert, 1,5 graad opwarming is eigenlijk al niet meer te vermijden, en als regeringen niet alles op alles zetten, overschrijden we later deze eeuw ook..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lees ook
Een ijsschots bij Antarctica.

Nog nooit lag er zo weinig zee-ijs rond Antarctica, mogelijk ook gevolgen voor zeespiegelstijging

Nog nooit eerder lag er in deze tijd van het jaar zo weinig zee-ijs rond Antarctica. Volgens experts kan dit op de lange termijn leiden tot het smelten van landijs waardoor de zeespiegel verder stijgt.

Smeltwater stroomt van de Groenlandse ijskap naar de Baffin Bay nabij Pituffik.

Klimaatpanel luidt noodklok. 'Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg'

Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting.

Om klimaatwinst te halen uit het aanschaffen van een e-reader, moet de gebruiker er minstens 25 boeken op lezen.

Even slikken als je van papieren boeken houdt: dit is vanaf wanneer een e-reader duurzamer is

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Legt het papieren boek het af tegen een digitaal exemplaar?

Afbeelding

Specialisten klimaatonderzoek veelal pessimistisch over opwarming van de aarde

Uit een enquête van Nature blijkt dat een groot deel van de experts die hebben meegeschreven aan het recente IPCC-rapport over klimaatverandering denkt dat de aarde aan het eind van deze eeuw met drie graden is opgewarmd.

Afbeelding

Alles smelt, maar het is niet alles of niets: ‘Als we er wel iets aan doen, hoeft het niet zo uit de hand te lopen´

Peter Kuipers Munneke voelt zich nietig als hij op een gletsjer staat, toch zijn ze kwetsbaar. Tegen het einde van de eeuw zijn de gletsjers in Europa grotendeels verdwenen.